04 ноември  | 20:00 ч. | Дом на културата Борис

...
04 ноември  | 20:00 ч. | Дом на културата Борис
Коментари Харесай

Гретчен Парлато на Plovdiv Jazz Fest

04 ноември  | 20:00 ч. | Дом на културата „ Борис Христов “

Концерт на Яз Ахмед | Билети

05 ноември | 20:00 ч. | Дом на културата „ Борис Христов “

Концерт на Йълдъз Ибрахимова

Концерт на Емет Коен

Билети (билетът е общ за двата концерта)  

06 ноември | 20:00 ч. | Дом на културата „ Борис Христов “

Концерт на Давид Дорантес | Билети

07 ноември | 20:00 ч. | Дом на културата „ Борис Христов “

Концерт на Гретчен Парлато  | Билети

Grand Pass | 04-07 ноември | Дом на културата „ Борис Христов “

Гостуване на международната Гретчен Парлато, дружно с носителя на „ Грами “ Тейлър Айгсти; отбелязване на 70-годишния празник на Йълдъз Ибрахимова и голямото ѝ значение за джаз музиката в България; акцент върху пианистите в джаза и несъмнено, някои от младите звезди от интернационалната джаз сцена – по този начин в резюме може да се опише осмият Plovdiv Jazz Fest, който ще се организира от 04 и 07 ноември в Дом на културата „ Борис Христов “ в Пловдив. Пандемията беше причина фестивалът да ограничи съществено своята стратегия в последните две години. През 2022 година обаче събитието се завръща с доста по-голяма стратегия: концерти в четири дни и съпътстваща стратегия. Билетите за всички концерти към този момент са в продажба в мрежата на Еventim.

Запазвайки метода си да кани някои от най-атрактивните и забавни млади джаз музиканти, един от най-големите джаз фестивали в страната ще бъде открит с концерт на тромпетистката от британско-бахрейнски генезис – Яз Ахмед . Тя ще гостува дружно със своя квартет. Музикалната рецензия отбелязва, че творчеството ѝ не наподобява на нищо, което сте слушали. Експерименталната ѝ музика пробва да замъгли границите сред джаза и електронния саунд дизайн, а това, което прави на сцената е описвано като опияняващ психеделичен арабски джаз. Тя има три издадени албума и програмата на концертите ѝ включва разнообразни точки на света. Яз Ахмед е работила с Radiohead, Лий Scratch Пери, Transglobal Underground, Артуро О’Фарил, Наташа Атлас и други Била е част от международното турне на These New Puritan. Яз Ахмед е номинирана от влиятелното американско списание DownBeat за „ Тромпетист на годината “ и бе посочена за „ Изгряваща тромпетна звезда “ през 2020 година Тя бе отличена с две от влиятелните Jazz FM награди за 2020 в категориите „ Албум на годината “ и „ Изпълнител на годината “. Яз Ахмед е носителка и на влиятелното отличие Ivor Novello Award за иновация. „ Надявам се, че посредством музиката мога да групирам хората, да строя мостове сред културите и да трансформирам усещането за дамите в джаза и наследството на хората от близкия изток “, споделя тромпетистката. Концертът на Яз Ахмед ще бъде на 04 ноември от 20:00 ч.

Следващият ден ( 05 ноември ) ще стартира с концерта на Йълдъз Ибрахимова дружно с Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов . Тази годината певицата отбелязва своята 70-годишнина. Plovdiv Jazz Fest ще ѝ връчи Наградата за повсеместен принос в джаз музиката, с което ще отдаде голяма респект към дългогодишната ѝ и забележителна кариера. Йълдъз Ибрахимова е едно от най-важните имена в историята на българския джаз, само че нейната внушителна креативна биография надвишава доста рамките на България. Тя стартира да пее на 10-годишна възраст и след това приключва музикално учебно заведение. Преди да се насочи към джаз музиката, Йълдъз Ибрахимова се дипломира в Музикалната академия в София с оперно пеене. За нея е известно, че гласът ѝ има неповторим диапазон, който обгръща четири октави. Йълдъз Ибрахимова дебютира през 1975 година с джазквартета на Марио Станчев. Тя концертира с обединенията „ Джаз линия “, „ Акустична версия “ и за малко е солистка дружно с Теодосий Спасов на „ Бели, зелени, червени “. Носителка е на доста награди и е имала концерти в над 30 страни по света.

Веднага след нея на сцената ще се качи един от най-разпознаваемите и модерни  млади джаз музиканти през днешния ден. С турнета из целия свят, американският джаз пианист и композитор Емет Коен включва в натоварената си стратегия и Plovdiv Jazz Fest. Той е измежду централните фигури от своето потомство в джаз музиката. Свирил е и е записвал с Рон Картър, Бени Голсън, Джими Коб, Джими Хийт, Тути Хийт, Кърт Елинг, Били Харт и други Коен стартира да свири още на 3-годишна възраст по метода на Сузуки. Емет Коен ще гостува на Plovdiv Jazz Fest със своето трио.

Пианистите са определящи за селекцията на фестивала тази година. В неговата трета вечер на 06 ноември ще бъде концертът на може би най-известният фламенко-джаз пианист – Давид Пеня Дорантес . Той е добре прочут на българската аудитория, с концертите си дружно с Теодосий Спасов и втория си албум “Sur ”, записан в Париж, Севиля и София през 2001 година През 2020 година излезе неговият шести албум. Дорантес е и измежду най-прочутите музиканти от ромски генезис. Силно повлиян от джаза и от класическото си музикално обучение, Давид Дорантес се трансформира в незабравим модернист и трансформира изцяло визиите за фламенко музиката. Носител на доста музикални награди, той е посетител на най-престижните фестивали. Концертът му в Пловдив ще бъде дружно с неговото трио.

Последният концерт ( на 07 ноември ) от програмата на фестивала през 2022 година ще бъде с присъединяване на американската джаз певица и текстописец Гретчен Парлато . Тя справедливо е считана за една от най-изобретателните и хипнотизиращи певици през днешния ден. През 2021 година Гретчен Парлато издаде своя нов албум FLOR, който отдава респект на бразилската музика и е първият ѝ студиен албум за последните близо 10 години. Албумът донесе и втората номинация за „ Грами “ на Парлато за „ Най-добър вокален албум “ и бе разказан като прелестен синтез сред американска известна музика, европейска класическа музика и бразилски стандарти. Важна тематика в него е майчинството, което е било повода за краткотрайното отдръпване на певицата от музикалния свят.

Гретчен Парлато взе участие в над 85 албума и има четири издадени албума като водач. За първи път е номинирана за „ Грами “ през 2013 година Албумът ѝ “The Lost and Found ” от 2011 година пък получава над 30 национални и интернационалните награди, в това число премия на списание DownBeat за „ Най-добър вокален албум “. Още като студентка тя пее с Хърби Хенкок и Уейн Шортър, по-нататък си сътрудничи с доста музиканти, измежду които са Маркъс Милър и Аирто Морейра.

Гретчен Парлато идва в Пловдив със своята група, част от която е един от най-интересните модерни пианисти Тейлър Айгсти , който пък тази година завоюва „ Грами “ за „ Най-добър актуален инструментален албум “.

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M.

Събитието се организира с поддръжката на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2022 година

Концертите на Емет Коен и Яз Ахмед се осъществят с поддръжката на Министерство на културата.

Гостуването на Давид Пеня Дорантес се реализира със съдействието на Посолство на Кралство Испания в България.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР